Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL
9786257932240
13674461
Thorstein Veblen'in Kriz Kuramı ve 2008 Krizi
Thorstein Veblen'in Kriz Kuramı ve 2008 Krizi
0.00
1857-1929 yılları arasında yaşayan Thorstein Veblen'in göçmen bir aile çocuğu olması, şehirden ve insanlardan uzak büyümesi, onun insani ilişkilerinin toplumca normal kabul edilmesini engellemiş hatta bazen sergilediği aşırı davranışlar onu işinden etmeye kadar götürmüştür. Genelde asosyal olarak bilinen Veblen'in bu durumu, çalışmalarında da kendisini göstermiş; sosyal yapıdaki dengesizlikler, içgüdüler ve insan davranışları çalışmalarının temelini oluşturmuştur.
2008 yılında başlayan ABD merkezli ekonomik kriz, önce finansal piyasaları hemen sonrasında reel sektörü etkisi altına almış ve diğer ülkelere de yayılmıştır. Kriz; ekonomileri küçültmüş, dış ticaret hacmini daraltmış, işsizlik oranlarını artırmıştır. Birçok iktisatçının öngöremediği finansal krizi açıklamak için yeni teoriler geliştirilmiştir ve bunlardan bir tanesi Hyman Minsky'nin geliştirdiği Finansal İstikrarsızlık Hipotezi ve Thorstein Veblen'in krediler temelli ekonomik krizlere dair düşünceleri Veblen-Minsky Konjonktür Teorileri adıyla kavramsallaştırılmıştır.
Bu kitap; başta Veblen olmak üzere kurumsal iktisatçıların iktisadi düşünceye katkılarını tartışmakta, başlıca ekonomik kriz teorilerine değinmekte ve 2008 Finansal Krizi'ni alternatif yönlerden analiz ederek okuyuculara sunmaktadır.
Kapat