Osmanlı Sarayında Yemek Kültürü
Türk kültür tarihinin en önemli yanlarından birisi, hiç şüphesiz zengin mutfak ve yemek kültürüdür. Binlerce yıllık tarihi geçmişin izlerini taşıyan ve bu toprakların zengin florasıyla çeşitlenen Türk mutfağı, Anadolu insanının yaratıcılığıyla biçimlenegelmiştir. Bu damak tadıyla birlikte yaşam biçiminin yarattığı yeme-içme adabı, Osmanlı'nın özgün yemek kültürünü oluşturmuştur. Berkeley Üniversitesi Türkoloji profesörü Dr. Grace Martin Smith ve asistanı Gerry Oberling tarafından hazırlanan bu kitapta, Osmanlı yemek kültürü farklı bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Osmanlı sarayı ve başkentinin genel kültür değişimleri ve sosyal yaşamı değerlendirilmiş, yemek kültürü de bu değişim içindeki yaşamın özellikleri doğrultusunda sunulmuştur. Bu kitap, konuya yaklaşımıyla yalnızca bilimsel çevrelere değil, çok daha geniş bir okur yelpazesine hitap etmesi açısından da ayrı bir önem taşımaktadır; konu, özellikle Türk yemek kültürüne yabancı toplumların ilgisini çekecek bir biçimde aktarılmıştır.
- Açıklama
Türk kültür tarihinin en önemli yanlarından birisi, hiç şüphesiz zengin mutfak ve yemek kültürüdür. Binlerce yıllık tarihi geçmişin izlerini taşıyan ve bu toprakların zengin florasıyla çeşitlenen Türk mutfağı, Anadolu insanının yaratıcılığıyla biçimlenegelmiştir. Bu damak tadıyla birlikte yaşam biçiminin yarattığı yeme-içme adabı, Osmanlı'nın özgün yemek kültürünü oluşturmuştur. Berkeley Üniversitesi Türkoloji profesörü Dr. Grace Martin Smith ve asistanı Gerry Oberling tarafından hazırlanan bu kitapta, Osmanlı yemek kültürü farklı bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Osmanlı sarayı ve başkentinin genel kültür değişimleri ve sosyal yaşamı değerlendirilmiş, yemek kültürü de bu değişim içindeki yaşamın özellikleri doğrultusunda sunulmuştur. Bu kitap, konuya yaklaşımıyla yalnızca bilimsel çevrelere değil, çok daha geniş bir okur yelpazesine hitap etmesi açısından da ayrı bir önem taşımaktadır; konu, özellikle Türk yemek kültürüne yabancı toplumların ilgisini çekecek bir biçimde aktarılmıştır.
Stok Kodu:9757510076Boyut:19,50x24,00 cm.Sayfa Sayısı:158Basım Yeri:AnkaraBaskı:1Basım Tarihi:2001Kapak Türü:Karton kapakKağıt Türü:KuşeDili:Türkçe
- Yorumlar
- Yorum yazBu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
- Yeni Gelenler