Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL
9786253977023
13674239
İzmir Millî Kütüphane Harita ve Şehir Planları Kataloğu
İzmir Millî Kütüphane Harita ve Şehir Planları Kataloğu
0.00
İnsanlığın ortak hafızası ve kültürel birikimi, sağlıklı yarınlar için olduğu kadar geçmişin doğru öğrenilmesi ve analiziyle, çıktılarının bireysel ve toplumsal kazanıma dönüştürülmesinin de en önemli sermayesidir. Bu sermayenin değer kazanması ve aktarılabilir olması ise ancak bilgi kaynakları ve/veya bilgi taşıyıcıları ile olanaklıdır. Bilgi kaynakları ve/veya bilgi taşıyıcılarının bir yandan üssel olarak artarken diğer yandan çeşitlenmesi, bu sermayenin daha doğru anlaşılmasını ve yarınlara ilişkin daha isabetli yatırımlar yapılabilmesini kolaylaştırır. Haritalar ve şehir planları, bilginin dünyasında yaşanan artış ve çeşitlenmenin görsel yanıyla ön plana çıkan ürünleri arasında yer alır.
Günümüzde dünyada bilginin anlamı ve öneminin yanı sıra gereksinim olma durumuna ilişkin olarak da derin dönüşümler yaşanmaktadır. Aynı zamanda bireyin bilgiye erişim öncelik ve seçeneklerini de değiştiren bu süreçte önemli olan unsurlardan biri de bilgiye ve bununla ilişkili olarak bilgi kaynağına farklı araçlar ve kanallardan erişebilme pratiğidir. Söz konusu pratik, bilgi-bilgi kullanıcısı yakınsamasını da kolaylaştırmakta ve daha verimli hâle getirmektedir.
Bu çalışma, İzmir Millî Kütüphane bünyesinde yer alan ve görece az bilinen “harita ve şehir planları” koleksiyonunu ilgilileri tarafından daha çok bilinir ve yararlanılır hâle getirme çabasının bir ürünüdür. Ait oldukları bölge için çok önemli bilgileri bünyesinde taşıyan harita ve şehir planları; tarih, coğrafya, şehir planlama, mühendislik gibi birçok alanın yanı sıra meraklıları ve bilim insanları için önemli bilgi taşıyıcılarıdır. Bilimsel yöntem ve koşullarla önce dijital ortama taşındığı, ardından İzmir Millî Kütüphane sayfası üzerinden çevrim içi açık erişime sunulduğu “harita ve şehir planları” koleksiyonu bu çalışmayla basılı ve elektronik ortamda aynı anda erişilebilir hâle getirilmiştir.
Kapat