Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL
9752703887
183312
Bütün yönleriyle Süryaniler
Bütün yönleriyle Süryaniler
225.00

Nuh Peygamber'in oğlu Sam'in soyundan gelmektedirler.5000 yıllık bir tarihe sahiptirler. Ders kitaplarında Aramiler olarak geçmektedirler. Mezopotamya merkezi olmakla beraber Suriye'den geldikleri için Suriyeli ya da Süryoyo, Süryani olarak bilinmektedirler. İlk Hıristiyanlar olarak kabul edilirler.

İlk üniversiteyi Urfa'da kurdular. Hiçbir zaman devlet kurmadılar. Bulundukları ülkenin kanunlarına son derece bağlı kaldılar. Hiçbir ihanetleri olmadı. Antakya, Malatya, Mardin'i belli dönemlerde patriklik merkezi olarak kullandılar. Hala yaşayan bir dili okunan ve yazılan Süryanice'yi kullanmaktadırlar.

Çalışkanlıkları ve el sanatlarındaki üstün yetenekleriyle bütün dünyada saygı ve sempatiyle karşılanırlar Türkiye'de en çok Mardin, Diyarbakır, Elazığ, Adıyaman, G. Antep, Malatya, Urfa ve İstanbul'da yaşamlarını sürdürürken, Dünyada, İsviçre, Belçika. Hollanda, Fransa, Almanya, Brezilya, Hindistan, Irak, Suriye. ABD olmak üzere hemen hemen bütün dünyaya yayılmış durumdadırlar.

Günümüz Süryanilerinin konuştuğu dil Turoyo, yeni Aramice'nin doğu lehçesidir. Süryaniler Süryani Kadim kilisesine bağlıdırlar. Kendi aralarında Süryani Katolik, Süryani Ortodoks, Süryani Protestan olmak üzere gruplara ayrılırken, Nasturiler ise kendilerini etnik açıdan Asuri olarak kabul etmektedirler.

Kapat