Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL
Yemek ve Kültür Sayı 47 İlkbahar 2017 Musa Dağdeviren

Yemek ve Kültür Sayı 47 İlkbahar 2017

Liste Fiyatı : 25,00 TL
Taksitli fiyat : 9 x 3,28 TL
197976
13286409
Yemek ve Kültür Sayı 47 İlkbahar 2017
Yemek ve Kültür Sayı 47 İlkbahar 2017
Çiya Yayınları
25.00
Bazı kişilere nevi şahsına münhasır denmesi nedensiz değil. Hangisi daha şaşırtıcı sizce: Ahmet Hâşim'in kili, Victor Hugo'nunsa portakalı ve hatta yengeci kabuğuyla yemesi mi? Enis Batur'un yazarların yemeğe olan ilgilerini, alışkanlıklarını kaleme aldığı yazısını ilgiyle okuyacaksınız. Guillermo Cabrera Infante'nin birçoğumuzun vazgeçilmez içeceği çay üzerine tarihi bilgiler de içeren ironik yazısı, “Çay olmasaydı dünyanın hali nice olurdu?” sorusunu yerleştiriyor belleklere. Saro Dadyan, Osmanlı ve Bulgaristan arasında verilen iki ziyafeti anlattığı yazısında, 20. yüzyıl başında yaşanan ziyaret ve ziyafet geleneğini menüler eşliğinde sunuyor. Mehmet Ö. Alkan, Aynaroz'a doğru bir yolculuğa çıkarıyor okuru ve manastırlar ve keşişler diyarı olarak bilinen adayla ilgili notlarında tarihi ve bugünü bir araya getiriyor. Manastır mutfağından yemekler de eksik değil Alkan'ın yazısında. Musa Dağdeviren Sütlü Biber'den Gari Aşı'na, Tavuklu Tutmaç'tan Zılbıt'a “unutulmuş halk yemekleri”yle buluşmanızı sürdürüyor. Şeker sanayiinin Türkiye'de başlangıcı ve gelişimi üzerine bilmeniz gerekenler ise M. Bülent Varlık'ın “notları ve sorularıyla” oluşturduğu yazısında. Charis Messis, Paflagonya mutfağına, “Uzak Doğu'nun hemen kıyısında garip bir ülkeye…” davet ediyor sizi; bir yanda süt üreticisi, diğer yanda domuz yetiştiricisi Paflagonya… Nejat Yentürk'ün geleneksel ayaküstü mutfağı fast food üretimle karşılaştırdığı yazısı yemek kültürü ve tüketimi üzerine bir kez daha düşünmenizi sağlayacak. Girona'dan Ayvalık'a denizkestanesi sezonunda yaşananlar, üretim ve tüketim kuralları, geleneği, Bizans'tan Japonya'ya dek denizkestanesine dair birçok bilgiyi Serhan Yedig kaleme aldı. Aslı Ulusoy-Pannuti ise “atık mutfağı” projesi Kaşkarikas'ı hayata geçiren Sibel Cuniman Pinto ile Paris'te görüştü. Emine Fuat Tugay'ın Bir Aile Üç Asır adlı kitabıyla bir paşa konağının mutfağına uzanırken, Pelin Özer Kumkapı'ya Kör Agop Meyhanesi'ne götürecek sizi ve torunu Daniel İnciyan'ın anlatımıyla Kör Agop'un tarihine tanıklık edeceksiniz. Bir baharı daha karşılarken, Ken Loach'un “melekleri”yle birlikte “… şarabım senin derin soluğun” diyen Eugenio Montale'nin anısına kaldıralım kadehleri! Keyifli okumalar. İçindekiler Yazarlar ve yemekler – Enis Batur Çay Merasimi – Guillermo Cabrera Infante Reçeller El Kitabı – Nostradamus Eski Efendi'den, Yeni Müttefik'e Osmanlı ve Bulgaristan arasında verilmiş iki ziyafet – Saro Dadyan Grave üzerinde – Eugenio Montale Aynaroz'da tarih, günlük ve dinî hayata dair notlar – Mehmet Ö. Alkan Unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif – Musa Dağdeviren Türkiye'de şeker üzerine notlar ve bazı sorular – M. Bülent Varlık Besinlerin harikalar diyarında: Paflagonya mutfağına davet – Charis Messis Fast food, geleneksel ayaküstü mutfağa karşı – Nejat Yentürk Costa Brava'dan Ayvalık'a sofralardaki denizkestanesi – Serhan Yedig Kaşkarikas: Bir “atık mutfağı” projesi – Aslı Ulusoy-Pannuti Bir Paşa Konağının Mutfağından Kör Agop Meyhanesi: Ruhların kilidinin açıldığı yer – Pelin Özer Kullara tayın, efendiye gümüş takım: Osmanlı İmparatorluğu'nda Dağıtım ve Bölüştürme Düzeni (16.-18. yüzyıl) – Hedda Reindl-Kiel Çimdik – Süleyman Bulut Meleklerin payına şerefe! – Zeliha Özkan Endişeler kime hizmet ediyor? – Alp Türkmenoğlu Bilmece mutfağı – Süleyman Bulut
  • Açıklama
    • Bazı kişilere nevi şahsına münhasır denmesi nedensiz değil. Hangisi daha şaşırtıcı sizce: Ahmet Hâşim'in kili, Victor Hugo'nunsa portakalı ve hatta yengeci kabuğuyla yemesi mi? Enis Batur'un yazarların yemeğe olan ilgilerini, alışkanlıklarını kaleme aldığı yazısını ilgiyle okuyacaksınız. Guillermo Cabrera Infante'nin birçoğumuzun vazgeçilmez içeceği çay üzerine tarihi bilgiler de içeren ironik yazısı, “Çay olmasaydı dünyanın hali nice olurdu?” sorusunu yerleştiriyor belleklere. Saro Dadyan, Osmanlı ve Bulgaristan arasında verilen iki ziyafeti anlattığı yazısında, 20. yüzyıl başında yaşanan ziyaret ve ziyafet geleneğini menüler eşliğinde sunuyor. Mehmet Ö. Alkan, Aynaroz'a doğru bir yolculuğa çıkarıyor okuru ve manastırlar ve keşişler diyarı olarak bilinen adayla ilgili notlarında tarihi ve bugünü bir araya getiriyor. Manastır mutfağından yemekler de eksik değil Alkan'ın yazısında. Musa Dağdeviren Sütlü Biber'den Gari Aşı'na, Tavuklu Tutmaç'tan Zılbıt'a “unutulmuş halk yemekleri”yle buluşmanızı sürdürüyor. Şeker sanayiinin Türkiye'de başlangıcı ve gelişimi üzerine bilmeniz gerekenler ise M. Bülent Varlık'ın “notları ve sorularıyla” oluşturduğu yazısında. Charis Messis, Paflagonya mutfağına, “Uzak Doğu'nun hemen kıyısında garip bir ülkeye…” davet ediyor sizi; bir yanda süt üreticisi, diğer yanda domuz yetiştiricisi Paflagonya… Nejat Yentürk'ün geleneksel ayaküstü mutfağı fast food üretimle karşılaştırdığı yazısı yemek kültürü ve tüketimi üzerine bir kez daha düşünmenizi sağlayacak. Girona'dan Ayvalık'a denizkestanesi sezonunda yaşananlar, üretim ve tüketim kuralları, geleneği, Bizans'tan Japonya'ya dek denizkestanesine dair birçok bilgiyi Serhan Yedig kaleme aldı. Aslı Ulusoy-Pannuti ise “atık mutfağı” projesi Kaşkarikas'ı hayata geçiren Sibel Cuniman Pinto ile Paris'te görüştü. Emine Fuat Tugay'ın Bir Aile Üç Asır adlı kitabıyla bir paşa konağının mutfağına uzanırken, Pelin Özer Kumkapı'ya Kör Agop Meyhanesi'ne götürecek sizi ve torunu Daniel İnciyan'ın anlatımıyla Kör Agop'un tarihine tanıklık edeceksiniz. Bir baharı daha karşılarken, Ken Loach'un “melekleri”yle birlikte “… şarabım senin derin soluğun” diyen Eugenio Montale'nin anısına kaldıralım kadehleri! Keyifli okumalar. İçindekiler Yazarlar ve yemekler – Enis Batur Çay Merasimi – Guillermo Cabrera Infante Reçeller El Kitabı – Nostradamus Eski Efendi'den, Yeni Müttefik'e Osmanlı ve Bulgaristan arasında verilmiş iki ziyafet – Saro Dadyan Grave üzerinde – Eugenio Montale Aynaroz'da tarih, günlük ve dinî hayata dair notlar – Mehmet Ö. Alkan Unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif – Musa Dağdeviren Türkiye'de şeker üzerine notlar ve bazı sorular – M. Bülent Varlık Besinlerin harikalar diyarında: Paflagonya mutfağına davet – Charis Messis Fast food, geleneksel ayaküstü mutfağa karşı – Nejat Yentürk Costa Brava'dan Ayvalık'a sofralardaki denizkestanesi – Serhan Yedig Kaşkarikas: Bir “atık mutfağı” projesi – Aslı Ulusoy-Pannuti Bir Paşa Konağının Mutfağından Kör Agop Meyhanesi: Ruhların kilidinin açıldığı yer – Pelin Özer Kullara tayın, efendiye gümüş takım: Osmanlı İmparatorluğu'nda Dağıtım ve Bölüştürme Düzeni (16.-18. yüzyıl) – Hedda Reindl-Kiel Çimdik – Süleyman Bulut Meleklerin payına şerefe! – Zeliha Özkan Endişeler kime hizmet ediyor? – Alp Türkmenoğlu Bilmece mutfağı – Süleyman Bulut
      Stok Kodu
      :
      197976
      Boyut
      :
      20x29 cm
      Sayfa Sayısı
      :
      160
      Basım Yeri
      :
      İstanbul
      Baskı
      :
      1
      Basım Tarihi
      :
      2017
      Kapak Türü
      :
      Karton kapak
      Kağıt Türü
      :
      1. Hamur
      Dili
      :
      Türkçe
  • Yorumlar
    • Yorum yaz
      Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
  • Yeni Gelenler
Kapat