Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL
Yemek ve Kültür Sayı 46 Kış 2016 Musa Dağdeviren

Yemek ve Kültür Sayı 46 Kış 2016

Liste Fiyatı : 25,00 TL
Taksitli fiyat : 9 x 3,28 TL
197975
13286408
Yemek ve Kültür Sayı 46 Kış 2016
Yemek ve Kültür Sayı 46 Kış 2016
Çiya Yayınları
25.00
Bellek menülerini kâğıda dökmeyi öneriyor Enis Batur. İyi fikir. Bellekte uyananlarla halihazırda tükettiklerimizi karşılaştırınca, ortaya çıkan “yemek panoraması” hayli ilginç olur. Acele etmeden, yavaş yavaş… Gündüz Vassaf'ın yaptığı gibi, lezzeti beyninizin kıvrımlarında takip edin. Bir yandan da fast food tüketicisi hâline gelip gelmediğinizi sorgulayın. Bu arada Sophia Loren'in tariflerine göz atmayı unutmayın! Bellek/beyin demişken, ikisiyle de yakından bağlantılı bir yiyecek, çikolata. Yavuz Köse ve Saadet Özen'in yazılarıyla Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze çikolatanın kısa tarihine, Avrupa malından “milli çikolata” devrine uzanacaksınız. Osmanlı dönemine uzanan bir diğer yazı ise Hedda Reindl-Kiel'inki. 16.-18. yüzyıllar arasında imparatorluktaki dağıtım ve bölüştürme düzenindeki hiyerarşik yapıyı, Reindl-Kiel'in titiz araştırmacılığıyla hatırlıyoruz. Musa Dağdeviren “Unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif”te Ordu, Ünye, Mersin, Bilecik, Bursa, Adıyaman, Siirt, Batman, Mardin, Halep, Gaziantep, Nizip bölgelerine götürüyor bizi. Yine bölgelerin suyundan geçerek ulaşıyor tatlarına! Geçmişe dönüp, kazılar yoluyla mutfak kültürüne dair izleri, “Modern mutfakların eski Anadolu'daki öncüleri”ni A. Tuba Ökse'nin yazısında bulacaksınız. Türk yemek kültürünün bir nevi gönüllü elçisi olan Ana Sortun ise “sofra”sına dair her şeyi Eser Atilla Gonzalez'eanlattı. F. Xavier Medina Akdeniz beslenme kültürüyle ilgili yazısında bölge mutfağındaki benzerlikleri, farklılıkları ve çeşitleri ayrıntılarıyla anlatıyor. M. Bülent Varlık, Mecelle-i Umûr-ı Beleddiye'nin sayfaları arasına dalıyor ve Osman Nuri Ergin'in kaleminden Osmanlı mutfak kültürünün izlerini sürüyor. İstanbul meyhaneleri denince, akla gelen ilk isimlerden biri olan Koço'nun tarihini bugünkü işletmecilerinden Şeref Yavuz anlatıyor Pelin Özer'e. İçinde ayazma şapeli olan belki de tek meyhane olan Koço, tepeden denize bakma ayrıcalığını taşıyan mekânlardan biri. Resimlerine boyanın yanında çayı, çorbayı, böreği katan Slobodan Dan Paich, “kazara” oluşan çalışmalarını, yedi yaşından bugüne dek süren sanat yolculuğunu anlatırken resmine dair eğlenceli okumalar öneriyor. Bir yılı daha geride bırakırken, yeni yılı Sabahattin Kudret Aksal'ın dizelerinden esinle, “bir kanat sesi” naifliğiyle yaşamanız dileğiyle, keyifli okumalar. İçindekiler Bellek menüleri / Göz yemek – Enis Batur Bu acele neye? – Gündüz Vassaf Ölülerin hatırladıkları kadarıyla bazı meyveler – John Berger Aşk Mutfağı – Sophia Loren Ağa'nın yanlış anlaması: Osmanlı İmparatorluğu'nda çikolatanın kısa tarihi (on yedinci–yirminci yüzyıllar) – Yavuz Köse Avrupa malından “milli çikolata” devrine – Saadet Özen Kullara tayın, efendiye gümüş takım: Osmanlı İmparatorluğu'nda dağıtım ve bölüştürme düzeni (16.-18. yüzyıl) – Hedda Reindl-Keil Unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif – Musa Dağdeviren Modern mutfakların eski Anadolu'daki öncüleri – A. Tuba Ökse Bir kanat sesiyle – Sabahattin Kudret Aksal Ana Sortun: “Kuralları yıkmadan önce öğrenmek lazım” – Eser Atilla Gonzalez Akdeniz bölgesinde beslenme, kültür ve kültürel miras – F. Xavier Medina “Osmanlı mutfak kültürü tarihi” açısından bir kaynak olarak Mecelle-i Umûr-ı Belediyye – M. Bülent Varlık Resminizi nasıl alırdınız? – Demet Elkâtip Gelenekler “modernleşerek” devam ediyor! – Y. Güneş Koço: Yokuş inip denize tepeden bakmak – Pelin Özer Çimdik – Süleyman Bulut Şarabın vatanında tek bir dil konuşuluyor – Zeliha Özkan Her şeyin başı beyin – Alp Türkmenoğlu
  • Açıklama
    • Bellek menülerini kâğıda dökmeyi öneriyor Enis Batur. İyi fikir. Bellekte uyananlarla halihazırda tükettiklerimizi karşılaştırınca, ortaya çıkan “yemek panoraması” hayli ilginç olur. Acele etmeden, yavaş yavaş… Gündüz Vassaf'ın yaptığı gibi, lezzeti beyninizin kıvrımlarında takip edin. Bir yandan da fast food tüketicisi hâline gelip gelmediğinizi sorgulayın. Bu arada Sophia Loren'in tariflerine göz atmayı unutmayın! Bellek/beyin demişken, ikisiyle de yakından bağlantılı bir yiyecek, çikolata. Yavuz Köse ve Saadet Özen'in yazılarıyla Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze çikolatanın kısa tarihine, Avrupa malından “milli çikolata” devrine uzanacaksınız. Osmanlı dönemine uzanan bir diğer yazı ise Hedda Reindl-Kiel'inki. 16.-18. yüzyıllar arasında imparatorluktaki dağıtım ve bölüştürme düzenindeki hiyerarşik yapıyı, Reindl-Kiel'in titiz araştırmacılığıyla hatırlıyoruz. Musa Dağdeviren “Unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif”te Ordu, Ünye, Mersin, Bilecik, Bursa, Adıyaman, Siirt, Batman, Mardin, Halep, Gaziantep, Nizip bölgelerine götürüyor bizi. Yine bölgelerin suyundan geçerek ulaşıyor tatlarına! Geçmişe dönüp, kazılar yoluyla mutfak kültürüne dair izleri, “Modern mutfakların eski Anadolu'daki öncüleri”ni A. Tuba Ökse'nin yazısında bulacaksınız. Türk yemek kültürünün bir nevi gönüllü elçisi olan Ana Sortun ise “sofra”sına dair her şeyi Eser Atilla Gonzalez'eanlattı. F. Xavier Medina Akdeniz beslenme kültürüyle ilgili yazısında bölge mutfağındaki benzerlikleri, farklılıkları ve çeşitleri ayrıntılarıyla anlatıyor. M. Bülent Varlık, Mecelle-i Umûr-ı Beleddiye'nin sayfaları arasına dalıyor ve Osman Nuri Ergin'in kaleminden Osmanlı mutfak kültürünün izlerini sürüyor. İstanbul meyhaneleri denince, akla gelen ilk isimlerden biri olan Koço'nun tarihini bugünkü işletmecilerinden Şeref Yavuz anlatıyor Pelin Özer'e. İçinde ayazma şapeli olan belki de tek meyhane olan Koço, tepeden denize bakma ayrıcalığını taşıyan mekânlardan biri. Resimlerine boyanın yanında çayı, çorbayı, böreği katan Slobodan Dan Paich, “kazara” oluşan çalışmalarını, yedi yaşından bugüne dek süren sanat yolculuğunu anlatırken resmine dair eğlenceli okumalar öneriyor. Bir yılı daha geride bırakırken, yeni yılı Sabahattin Kudret Aksal'ın dizelerinden esinle, “bir kanat sesi” naifliğiyle yaşamanız dileğiyle, keyifli okumalar. İçindekiler Bellek menüleri / Göz yemek – Enis Batur Bu acele neye? – Gündüz Vassaf Ölülerin hatırladıkları kadarıyla bazı meyveler – John Berger Aşk Mutfağı – Sophia Loren Ağa'nın yanlış anlaması: Osmanlı İmparatorluğu'nda çikolatanın kısa tarihi (on yedinci–yirminci yüzyıllar) – Yavuz Köse Avrupa malından “milli çikolata” devrine – Saadet Özen Kullara tayın, efendiye gümüş takım: Osmanlı İmparatorluğu'nda dağıtım ve bölüştürme düzeni (16.-18. yüzyıl) – Hedda Reindl-Keil Unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif – Musa Dağdeviren Modern mutfakların eski Anadolu'daki öncüleri – A. Tuba Ökse Bir kanat sesiyle – Sabahattin Kudret Aksal Ana Sortun: “Kuralları yıkmadan önce öğrenmek lazım” – Eser Atilla Gonzalez Akdeniz bölgesinde beslenme, kültür ve kültürel miras – F. Xavier Medina “Osmanlı mutfak kültürü tarihi” açısından bir kaynak olarak Mecelle-i Umûr-ı Belediyye – M. Bülent Varlık Resminizi nasıl alırdınız? – Demet Elkâtip Gelenekler “modernleşerek” devam ediyor! – Y. Güneş Koço: Yokuş inip denize tepeden bakmak – Pelin Özer Çimdik – Süleyman Bulut Şarabın vatanında tek bir dil konuşuluyor – Zeliha Özkan Her şeyin başı beyin – Alp Türkmenoğlu
      Stok Kodu
      :
      197975
      Boyut
      :
      20x29 cm
      Sayfa Sayısı
      :
      160
      Basım Yeri
      :
      İstanbul
      Baskı
      :
      1
      Basım Tarihi
      :
      2016
      Kapak Türü
      :
      Karton kapak
      Kağıt Türü
      :
      1. Hamur
      Dili
      :
      Türkçe
  • Yorumlar
    • Yorum yaz
      Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
  • Yeni Gelenler
Kapat