Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL
İslam Düşüncesinde Din - Felsefe Vahiy - Akıl İlişkisi Ali Bulaç İslam Düşüncesinde Din - Felsefe Vahiy - Akıl İlişkisi Ali Bulaç İslam Düşüncesinde Din - Felsefe Vahiy - Akıl İlişkisi Ali Bulaç

İslâm Düşüncesinde Din - Felsefe - Vahiy - Akıl İlişkisiİslam Düşüncesinde Din - Felsefe Vahiy - Akıl İlişkisi

Liste Fiyatı : 388,80 TL
9789753550994
13044327
İslam Düşüncesinde Din - Felsefe Vahiy - Akıl İlişkisi
İslam Düşüncesinde Din - Felsefe Vahiy - Akıl İlişkisi İslâm Düşüncesinde Din - Felsefe - Vahiy - Akıl İlişkisi
388.80
İslâm düşünce tarihini meşgul eden Hakikat arayışı ve Hakikat'in bilgisine hangi yol ve araçlarla ulaşılabileceğine ilişkin ortaya çıkan tartışmalar, bu kitabın genel çerçevesini oluşturuyor. İslâm, Hikmet ve Felsefe arasındaki ilişki, düşünce tarihimizin daha iyi anlaşılmasını sağlayan ve üzerinde durulması gereken bir konudur. Felsefenin İslâm dünyasına girişi ve Meşşâî ekolün teşekkülü ile, Gazali'nin bunlara yönelttiği eleştiriler, hiç şüphesiz İslâm'ın düşünce, bilgi ve irfan tarihinin en verimli tartışmasıdır. Doğal olarak bu tartışmaya katılan İbn Bacce, İbn Tufeyl, İbn Rüşd ve diğer filozofların katkıları görmezlikten gelinemez. Yazar kitap boyunca, bu her biri kendi semasında yıldız olan şahsiyetler üzerinde duruyor ve ayrıca Şiî, Sufî, Kelâmcı ve Selefîlerin konuya yaklaşımını eklemeyi de ihmal etmiyor. İslâm düşüncesinde "iki alan" veya "çifte-gerçeklik" fikri olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, benzer sorunlarla karşı karşıya gelen Yahudilik ve Hıristiyanlık'ta çıkan tartışmaları bilmekten geçer. Kitapta bu konuya ayrılan bölümler, bize bazı ipuçları verebilecek niteliktedir. İslâm Tarihinde Meşşaî felsefeye gösterilen tepkinin arka planında yatan nedenler, bugün "din", "modernite" ve "akıl" arasında kurulması gereken ilişkilerin niteliği hakkında açıklayıcı bilgiler verebilir. Birçok kimse İslâm düşünce tarihini dolduran tartışma konularını arkaik bir malzeme olarak görme eğilimindedirler. Gerçekte ise, dün müslüman dünyanın tartıştığı konular bugün için de geçerlidir ve gün geçtikçe hayatî bir önem taşıdıkları daha iyi anlaşılmaktadır. Elinizdeki kitabın amacı, düşünce mirasımızın bu zengin tarihî perspektifinden hareketle, bugün yaşamakta olduğumuz sorunlara uygun çözümlerin neler olabileceği konusuna açıklık getirmektedir.
  • Açıklama
    • İslâm düşünce tarihini meşgul eden Hakikat arayışı ve Hakikat'in bilgisine hangi yol ve araçlarla ulaşılabileceğine ilişkin ortaya çıkan tartışmalar, bu kitabın genel çerçevesini oluşturuyor. İslâm, Hikmet ve Felsefe arasındaki ilişki, düşünce tarihimizin daha iyi anlaşılmasını sağlayan ve üzerinde durulması gereken bir konudur. Felsefenin İslâm dünyasına girişi ve Meşşâî ekolün teşekkülü ile, Gazali'nin bunlara yönelttiği eleştiriler, hiç şüphesiz İslâm'ın düşünce, bilgi ve irfan tarihinin en verimli tartışmasıdır. Doğal olarak bu tartışmaya katılan İbn Bacce, İbn Tufeyl, İbn Rüşd ve diğer filozofların katkıları görmezlikten gelinemez. Yazar kitap boyunca, bu her biri kendi semasında yıldız olan şahsiyetler üzerinde duruyor ve ayrıca Şiî, Sufî, Kelâmcı ve Selefîlerin konuya yaklaşımını eklemeyi de ihmal etmiyor. İslâm düşüncesinde "iki alan" veya "çifte-gerçeklik" fikri olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, benzer sorunlarla karşı karşıya gelen Yahudilik ve Hıristiyanlık'ta çıkan tartışmaları bilmekten geçer. Kitapta bu konuya ayrılan bölümler, bize bazı ipuçları verebilecek niteliktedir. İslâm Tarihinde Meşşaî felsefeye gösterilen tepkinin arka planında yatan nedenler, bugün "din", "modernite" ve "akıl" arasında kurulması gereken ilişkilerin niteliği hakkında açıklayıcı bilgiler verebilir. Birçok kimse İslâm düşünce tarihini dolduran tartışma konularını arkaik bir malzeme olarak görme eğilimindedirler. Gerçekte ise, dün müslüman dünyanın tartıştığı konular bugün için de geçerlidir ve gün geçtikçe hayatî bir önem taşıdıkları daha iyi anlaşılmaktadır. Elinizdeki kitabın amacı, düşünce mirasımızın bu zengin tarihî perspektifinden hareketle, bugün yaşamakta olduğumuz sorunlara uygun çözümlerin neler olabileceği konusuna açıklık getirmektedir.
      Stok Kodu
      :
      9789753550994
      Boyut
      :
      13,5x19,5
      Sayfa Sayısı
      :
      416
      Basım Yeri
      :
      İstanbul
      Baskı
      :
      3
      Basım Tarihi
      :
      2003
      Kapak Türü
      :
      Karton kapak
      Kağıt Türü
      :
      Enzobelle
      Dili
      :
      Türkçe
      Resim Sayısı
      :
      3
      İsl   
  • Yorumlar
    • Yorum yaz
      Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
  • Yeni Gelenler
Kapat