Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL
9751700930
13214962
Bulgaristan'da Türkçe Yer Adları Kılavuzu
Bulgaristan'da Türkçe Yer Adları Kılavuzu
90.00

"Bence Deli- Orman'daki köy ve yer adlarının hemen hemen hepsinin Türkçe oluşu, dolayısıyla da olsa, onların Anadolu'dan gelmiş olduklarını epeyi inandırıcı bir biçimde göstermektedir."
-Prof. Dr. Stefan S. Bobçev, "Deli-orman Türklerinin Kökeni",1929-

"Beş yüzyıllık Türk egemenliği Bulgaristan'ın etnografya özyapısını pek değiştirmemişse de, yerleşim yerleriyle doğal yerlerin adlarını pek çok değişikliğe uğratmıştır. Doğru söylemek gerekirse, Bulgaristan'da en azından bir tane Türkçe kökenli yer adı bulunmayan hiçbir köşe-bucak yoktur, hatta orada hiçbir zaman Türk halkı yaşamamış olsa da... Daha Balkan yarımadasının ilk fetihleri sırasında, Türkler, köylerin, ırmakların, dağların vb. adlarını değiştirmeye başlamıştır. Bunların sayısı çok büyüktür"
-Vasil Mikov, 1943-

"Ele geçirilen halkı özümlemek (asimile etmek) amacıyla, ancak Bizans'tan çok daha geniş ölçüde ve güçlü bir zorlamayla, bey yüzyıllık Osmanlı boyunduruğu altında, Osmanlı-Türk yer adları Bulgaristan'a sokulmuştur. Gerçekten, temiz Bulgar Hırıstiyan halkın yaşadığı kimi dağlık yörelerde, hatta zorla İslamlaştırılan Bulgarların oturduğu tek tek yerleşim yerlerinde kimi eski Bulgarca yer adları korunmuştur. Ama, bunların sayısı, zalimin zorla kabul ettirdiği yer adları yanında, pek azdır. Osmanlı-Türk yer adları arasında çeviriler, çoğunluğu oluşturur(!). Bunlar arasında, ortaçağ Bulgar yer adlarının Osmanlıcaya ya tümüyle bozulmuş, ya da yalnızca ekler ve takılarıyla biçim değiştirmiş olarak geçtiği görülür. Örneğin: Seltse yerine Selçe (ya da Selça), Koriten yerine Korten, Strelets yerine Strelçe (ya da İstrelça) vb. gibi. Antik kimi yer adları örneğin Nikopolis Niküp (ya da Niğ-bolu), Filipopolis Filibe vb. olmuştur. Bulgaristan'a zorla sokulan yabancı (Türkçe) yer adlarının çoğu artık ortadan kaldırılmıştır. Geri kalan tek-tük yabancı yer adlarının da atılması için önlem alınması gerekir."
(Nikolay Miçev ile Peter Koledarov, "Bulgaristan yer adları sözlüğü", 1989, ss. 6-7)
(Önsöz'den)

Kapat